X

Les instal·lacions fotovoltaiques autoritzades a Mallorca els darrers 4 anys ocupen 715 hectàrees de sòl rústic

El major increment ha estat aquest 2023, quan s'ha informat de manera favorable del 60% del total de les peticions

28/10/2023

Les instal·lacions fotovoltaiques autoritzades a Mallorca els darrers 4 anys ocupen 715 hectàrees de sòl rústic

22

Del 2019 fins al mes d’agost, el Consell de Mallorca ha donat el vistiplau a 62 instal·lacions fotovoltaiques al foravila de 24 municipis. Això suposa una extensió de 715,8 hectàrees de sòl rústic. El major increment, però ha estat enguany, quan s’ha informat de manera favorable el 60% del total de les peticions. Es tracta de 26 expedients en què les dimensions dels parcs solars han augmentat considerablement, ja que ocupen 427 hectàrees. Palma, amb 14 instal·lacions solars; Llucmajor amb 8 i Marratxí i Petra amb 3 són els indrets més demandats. La plataforma “Renovables sí, però així NO! creu que la transició energètica és urgent i necessària, però no coincideixen en la manera com s’està implementant i aposten per una transició ecosocial sense demagògia, ni trampes.

Els pagesos també demanen la zonificació que ha d’aprovar el Consell de Mallorca, en la modificació quarta del Pla Territorial Insular, i de la qual de moment no s’ha assolit ni l’aprovació inicial. Critiquen que la proliferació de plaques solars al camp posa més pressió al territori i empitjora la delicada situació de l’activitat agrària. Fins i tot, alguns han vist com han perdut les terres que conreen perquè el propietari ha decidit llogar-lo per construir-hi aquest tipus d’instal·lacions.

Els socialistes defensen la feina feta i insten el PP i Vox a aprovar la regulació de les instal·lacions fotovoltaiques abans d’autoritzar nous projectes i per això s’han abstingut en les dues darreres votacions, quan l’actual equip de govern ha donat llum verda a 11 projectes més.

Zonificació

Mallorca encara no disposa d’una normativa reguladora aprovada per a la instal·lació de sistemes de captació i acumulació d’energies renovables. A finals del passat mandat es va perfilar un esborrany que incloïa un detallat reglament per a la posada en marxa d’instal·lacions fotovoltaiques i altres renovables, que són necessàries com a alternativa als combustibles fòssils i per la lluita contra els efectes del canvi climàtic. En aquesta normativa, pendent d’aprovació, es detalla la zonificació de les instal·lacions de generació d’energies renovables i la tipologia de cada instal·lació, sempre que el projecte presentat no superi les 8 hectàrees. Ara, els socialistes defensen la necessitat imperiosa de culminar la feina feta, però des del Departament de Territori creuen que el text s’ha de modificar, ja que entre d’altres creuen que no s’ha consensuat correctament amb la Conselleria d’Agricultura.

Amb tot, cal recordar que els projectes d’instal·lacions fotovoltaiques amb una extensió major a les 8 hectàrees, de moment es regeixen per lleis autonòmiques com la Llei 10/2019, de 22 de febrer, de canvi climàtic i transició energètica, i és el Govern Balear qui atorga les autoritzacions. El Consell i els ajuntaments emeten un informe preceptiu, però no vinculant. I el 90% dels parcs que s’autoritzen són d’aquest tipus, i aquí la zonificació que pretén la modificació quarta del PTI no hi pot entrar.

En el cas de les instal·lacions més grans, la Llei 14/2019, de 29 de març, de projectes industrials estratègics de les Illes Balears declara com a tal els parcs fotovoltaics. El Consell de Mallorca emet llavors un informe vinculant de caràcter urbanístic, territorial i paisatgístic. En aquest text, els tècnics insulars de Territori i Urbanisme analitzen qüestions com la integració en el paisatge, les franges de vegetació o el manteniment dels elements etnològics, com per exemple els marges. En aquest apartat, la zonificació del PTI tampoc no serà efectiva.

Notícies relacionades >

28/10/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT