» CARRERS DE NADAL CARRERS DE NADAL Sinopsis Aquest dimarts dia 28, Carrers emet un programa especial en motiu d’aquestes festes de Nadal i Cap d’Any. Mantenint l’esperit original del programa, aquest Carrers ens durà per les vies més emblemàtices de les nostres ciutats i pobles per conèixer la gent que hi viu i hi treballa i per compartir l’ambient festiu d’aquests dies. En aquest programa però, en lloc de centrar-nos en un únic carrer, visitarem una desena de localitats de les illes. El programa Carrers de Nadal conté algunes tradicions, com les Caramelles de Santa Eulària des Riu, les neules de Sencelles o els diorames de Maó. Tampoc hi faltarà la gastronomia: coneixerem el torró de la Reina que es fa a Menorca, les neules de Galindo i les ensaïmades de Can Joan de s’Aigo; visitarem betlems, botigues centenàries on els Reis recullen els regals, també els mercats tradicionals que s’organitzen en motiu d’aquestes dates. I en aquesrt recorregut per les nostres places i carrers il·luminats també comptarem amb la música, és clar. Des de la col·laboració de la cantant Maria José Cardona de Formentera, fins a Josep Cabot del grup Cabot de Mallorca i Shanti Gordi de Menorca!!
» Amb el vermell de l’ou Amb el vermell de l’ou Aquesta setmana a Això és mel recorrerem la Menorca més verda dels mesos d’hivern per conèixer l’origen i la riquesa d’un dels nostres productes més internacionals: la maonesa. A l’Illa del Rei, l’estudiós del Centre d’Estudis Gastronòmics de Menorca, en Pep Pelfort, ens explicarà tot el que ha descobert sobre el passat de la maonesa i els usos que tenia antigament a la medicina. En Tomeu cuinarà amb en Felip Llufriu un plat molt d’hivern amb moniato, esclatassang i maonesa de pinyons. El farà davall una alzina que té 700 anys. Sabrem qui va ser el Duc de Richelier i quin paper va tenir en l’expansió de la maonesa a nivell mundial. En Toni i en Tomeu aniran a Son Mercer d’abaix a fer Moretum. Una pasta que feien els romans i que és una de les precursores de la maonesa. Enmig d’un camp d’oliveres, n’Adolf Sintes li explicarà a en Toni com la història de l’oli de Menorca es remunta fins a l’època talaiòtica. En Tomeu anirà fins al Far de Favaritx per cuinar amb en Dani Mora. A més de cuiner també és un dels impulsors d’un projecte que vol dur la marca de “maonesa menorquina” arreu del món. I acabarem anant de vega amb uns bons amics d’Això és mel: Sa vessa mos fot. Aquesta colla de Sant Lluís amants de la bona cuina ens faran alioli mentre canten i preparen el menjar.
» A DINS LAS CHICAS DE LA ESTACIÓN 'Las chicas de la estación' és la pel·lícula que ha duit al cinema el cas d’explotació sexual a tres menors que estaven sota la tutela de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials. La pel·lícula, que compta amb la participació d’IB3 i la productora mallorquina La Perifèrica, es va rodar entre Palma i Madrid i s’ha estrenat dia 22 de novembre. A l’A Dins ho hem aprofitat per parlar amb la directora Juana Macías, i les tres protagonistes: Julieta Tobío, Salua Hadra i María Steelman, tres joves que provenen del món que es retrata i que, per desgràcia, afecta milions de menors d’arreu del planeta i s’han estrenat en el món de la interpretació.
EL TEMPS MIGDIA. INFORMACIÓ METEOROLÒGICA
» SANDWICH CLUB T9 - 914 Sandwich club Cada dia, a IB3 Televisió, Santi Taura comparteix amb l’espectador la seva passió pel receptari tradicional balear. Avui elaborarem un sandvitx clàssic amb verdures, formatge i pitrera de pollastre.
PÍNDOLES CUINA AMB SANTI TAURA
» GANIVETS
» VISITAREM LA COMUNITAT DE FAVARITX, FAREM FEINES A BINIBONA I CUINAREM VÈRTOLES DE VEDELLA A FELANITX. Aquesta setmana, l’amo de Can Uep, en Toni Ballador, anirà a fer una visita a la comunitat rural de Favaritx, antic motor dels pagesos de Maó. Coneixerem al pagès que regenta actualment la vaqueria i l’ajudarem a donar llet als vedells i a donar mesclat a les vaques. Llavors farem una visita a l’ermita que fou construïda pels mateixos pagesos l'any 1955 i finalment anirem a la casa de Santa Rita on podrem conversar amb l’amo i la madona. Acabarem la visita berenant ben acompanyats de productes de la finca. El nostre jove pagès, en Lander, anirà ajudar al pagès que regenta actualment les cases de Sa Coma a Binibona. Primer de tot i amb l’ajuda del tractor llevarem les pedres més grosses del sementer i llavors ens posarem a fer net i desbrossar de càrritx i males herbes les marjades de la muntanya. Al rebost d’aquesta setmana, un músic de professió i carnisser de 3a generació establert a Felanitx, ens cuinarà unes vèrtoles de vedella a la brasa, segur que vos agradaran. A la finca de s’Esquirol, situada a la vall de Sant Miquel de Campanet, coneixerem a una mare i filla que es dediquen al cultiu i sembra d’herbes medicinals com el romaní i la lavanda. També ens xerraran de la permacultura mentre cullen taronges i llimones. I com cada setmana, farem gloses i dites amb el nostre mestre de mestres, en Felip Munar i Munar.
» EXSECALLAREM FIGUERES I FAREM BAUXA PER POLLENÇA, PROJECTE RAMADER SOSTENIBLE I FIRA DE PASTORS A LLOSETA I AR Aquesta setmana, l'amo de Can Uep!, anirà ajudar a un pagès jubilat a exsecallar un parell de figueres a la seva finca de Pollença. Mentre fan feina arribarà el veïnat, que és concursant del programa d'IB3 "Jo en sé més que tu!", amb qui anirem a cercar llenya per fer una bona torrada. Acabarem les feines entre rialles, bauxa i glosses per anar encalentint la festa de Sant Antoni que ja s'acosta. El nostre jove pagès, en Lander, anirà a conèixer un projecte ramader sostenible que ha estat triat per la FAO de Nacions Unides com a exemple per altres països. Ens mostraran el procés de munyir i ens donaran una peça de producció pròpia perquè ho duguem a n'Aina Canyelles, membre de l'associació de ramaders d'ovella roja mallorquina, que actualment està preparant la tercera diada dels pastors a Lloseta. Ens mostrarà com van els preparatius i farem amb ella un pastís de formatge espectacular. Al rebost d'aquesta setmana, en Pau Franch, cantant d'Or i pobler de soca-rel, amb l'ajuda de la seva padrina i del seu padrí, cuinaran un autèntic arròs pobler i mentre ens explicaran mil i una històries del món de l'espectacle. A Artà coneixerem a un veïnat que viu amb molta il·lusió i tradició la festa de Sant Antoni, el veurem preparant el cabirol, untant els guarniments i enganxant l'ego perquè tot estigui a punt per a aquestes festes que ja són aquí!
» COLLIREM BOLETS A SANT LLORENÇ DE BALÀFIA, VISITAREM RACONS AMAGATS A LLORET DE VISTALEGRE I CUINAREM UN PLAT Aquesta setmana, l'amo de Can Uep!, en Toni Ballador, coneixerà a un veïnat de Sant Llorenç de Balàfia, farmacèutic de professió, amant de la natura i especialista en botànica. Junts aniran a collir bolets i pebrassos pel bosc. Podrem sentir savis consells de com collir-los o quins poden ser comestibles i quins no. Serà sens dubte una excursió ben profitosa i interessant. El nostre mestre de mestres, en Felip Munar Munar, acompanyat per un home enamorat del seu poble, Lloret de Vistalegre, ens descobrirà els racons amagats del poble. Veurem el pou que antigament era l'abeurador de les bèsties i recordarem com era anys enrere. Després visitarem la coneguda cova d'es Pou, on es pot dir que va començar la vida a Lloret. Finalment, anirem fins a la plaça dels tarongers on hi ha una cisterna i un vell safareig que antigament feien servir per acumular l'aigua de les teulades del convent dominicà. Al rebost d'aquesta setmana, na Mercè, una veïna de Ferreries i amant de les tradicions nadalenques ens cuinarà un plat molt típic d'aquestes dates, el cuscussó. A la finca de Son Vallfogó de Sineu, el seu propietari i la seva dona aniran a collir cama-roges. Veurem una gran extensió de quasi tres quarterades plenes d'aquesta apreciada planta i ens explicaran les seves propietats i com es preparen. "Uep! Com anam?" s'emet els dijous a les 22:15h a IB3 Televisió.
PAISATGES
» "MAKING OFF".PRESENTACIÓ DE LA NOVA TEMPORADA T3 - 13 De la ma d'en Toni Escandell ens introduirem un altre cop dins el món de la fauna salvatge Balear per coneixer les seves costums, la seva vida i la seva història. Coneixerem diferents ambients naturals: coves, boscos, penyasegats, illots costeners, l'alta mar, el fons marí etc. Donat que ens introduirem sovint en la intimitat dels nostres protagonistes i la seva manera de viure en ocasions filmarem comportaments poc observats. En la introducció feim un repas dels capítols que veurem al llarg d'aquesta quarta entrega, un petit resum del que serà cada programa. També veurem una mica com ha estat la feina de camp i la de producció de la serie en sí, tan al camp com a la productora. Tampoc hi faltaran alguns making offs i imprevistos que han passat durant els rodatges. Un capítol resum que nos us podeu perdre si voleu saber que us depara la nova serie sobre la vostra fauna més salvatge de Balears.