» CARRER BLANQUERNA, PALMA CARRER BLANQUERNA PALMA El Carrer Blanquerna és un dels carrers de Palma que més transformacions ha sofert. I es que antigament hi passava la síquia de la vila, que proveïa d’aigua a la ciutat de Palma. Tot això era zona rural, i no va ser al segle XX quan es va urbanitzar. El seus 700 metres d’agradable passeig entre l’avinguda Comte de Sallent i la plaça de París, ho combinen tot. Prop del centre sense ser molt turístic, només per a vianants, amb serveis i comerços de tot tipus i uns veïns implicats amb el seu barri. I amb una mescla d’edats i cultures que ho fa encara més ric. Pel seu empedrat circulen veïns, turistes, palmesans i foranis en busca d’un bon àpat en algun del seus nombrosos restaurants. Però Blanquerna és un carrer on el petit comerç de tota la vida encara funciona, com un curiosa bacalladeria que van obrir fa seixanta anys, com ens explicarà na Malen la filla del seu fundador o la merceria de n’Àngels. L’ambient cultural i d’activitats que es viu en aquest carrer sorgeix per iniciatives veïnals però també particulars com la del cafè teatre La Tertúlia, del Rocódrom Es Cau o de la veu de cantats con el Josep Brunet, un home del barri. La gran quantitat de negocis que hi ha al carrer Blanquerna, no han tallat l’activitat que sorgeix del seu teixit veïnal, com ens indica n’Aina Gomila, responsable de l’associació de veïns. El Carrer Blanquerna, que porta el nom del protagonista de una de les obres del gran Ramon Llull, és un dels barris més vius i actius de Ciutat, un lloc agradable per viure, per fer feina o per gaudir de les seves propostes d’oci.....
Avui és el Dia Internacional de les Muntanyes, una cita per prendre consciència sobre la rellevància dels ecosistemes de muntanya, amenaçats per la contaminació i el canvi climàtic. Per això avui a Méteo feim un petit homenatge a la serra de Tramuntana a través d'un projecte literari i col·laboratiu de Tramuntana XXI. Set autors de les Illes aporten la seva mirada sobre la Serra. El resultat, un llibre: "Escriure la Serra, mirades contemporànies sobre un territori".
PÍNDOLES CUINA AMB SANTI TAURA
» RAFEL
EL TEMPS MIGDIA. INFORMACIÓ METEOROLÒGICA
» PASTÍS DE FORMATGE AMB NABIUS T7 - 723
» TORRENTADA 1989 En el desé capítol de Temps Extrem analitzem les torrentades i inundacions que afectaren el Llevant i el Migjorn de Mallorca el 6 de setembre de 1989. Aquell dia s'estima que, per exemple, a Manacor i Porto Cristo cauen 250 l m² . Torrents com els de Sa Cabana, Ses Talaioles o Ses Planes es desborden generant situacions realment complicades per a la població. Desgraciadament, tres persones moren ofegades a l'hotel Es Corso de Portocolom a conseqüència del fenomen. Al programa coneixerem històries com la d'en Xim que pujà al sostre del seu camió per evitar que el corrent d'aigua que negava la carretera se l'endugués. D'altra banda, en Joan ens explicarà com el cabal del desbordat torrent de Sa Cabana rebentà les portes del taller on es trobava. Com en cada capítol el presentador Albert Ambrós i altres experts en meteorologia ens descobriran la gènesi, evolució i particularitats del fenomen meteorològic. Aquest afectà especialment els municipis de Felanitx, Campos, Manacor i Sant Llorenç des Cardassar.
» EL CRIM DEL XEREMIER T9 - 128 Memòria Negra és una sèrie documental que tracta de recuperar els crims i successos més destacats que s’han produït a les Illes Balears en els darrers cent anys. En aquesta novena temporada, els protagonistes d’alguns dels casos, així com experts en la crònica negra, ens acompanyaran per explicar uns fets que canviaren per sempre la nostra història. El 1896 Julià Mas era un veïnat molt conegut de Campos. No tenia molt de patrimoni més enllà de la seva casa del carrer Sacorrador on havia obert també una petita botiga de vi, però pel poble circulaven rumors sobre la suposada fortuna que tenia i el pagament que acabava de rebre perquè sabien que també feia tractes com a prestamista. Quan el matí del 30 de desembre el trobaren estrangulat dins ca seva, tothom pensà en un robatori. El crim commocionà tota la contrada, acostumada a petits robatoris relacionats amb productes de primera necessitat però incapaç d’entendre que algú pogués ser assassinat al seu propi domicili i en plenes festes de Nadal. Els primers testimonis parlaren de dos homes que la nit anterior xiuxiuejaven devora la casa de Julià Mas però als que ningú havia pogut reconèixer.
» SA GRANARERA T7 - 109 L'assassinat de Juana Frau, coneguda com Sa Granarera, va posar en màxima alerta els cossos de seguretat de Manacor durant el mes de juliol de l'any 1978. Un crim, esdevingut enmig d'un robatori amb violència al domicili de la víctima , comès per un jove, molt conegut entre els veïns de la localitat, vinculat al món de la delinqüència i amb antecedents penals per un altre assassinat.
» LA MORT D’ANDREA BUDACH I EL CRIM DEL CONSERGE T3 - 10 Memòria Negra és una sèrie documental que recorda alguns dels crims de més impacte que s’han produït a les Illes Balears durant els darrers 70 anys. El primer cas del capítol d’avui es va donar a conèixer durant l’any 2002. Agents de la Guàrdia Civil rebien una informació sobre un crim que shavia comès durant el mes de juliol del 1998 i que estava sense resoldre. Les investigacions policials varen menar fins a la desaparició d’Andrea Budach, una dona de nacionalitat alemanya de qui no se’n sabia res des de llavors. Els investigadors varen interrogar la seva exparella, de nom Marc, qui va acabar confessant que Andrea havia mort durant una discussió, i que ell i la seva actual parella havien fet desaparèixer el cadàver llençant-lo a la mar. El segon cas també va succeir l’any 1998. El 9 de desembre es va descobrir el cadàver de José Bernat, el conserge de l’hostal Marbel, a Can Pastilla. Les investigacions varen menar fins a dos ciutadans alemanys que treballaven a l’hostal, i la seva ràpida desaparició els va assenyalar com a principals sospitosos. A més a més, també se’ls va relacionar per un crim anterior que havia succeït a la zona de ses Meravelles. Tot i que varen fugir-ne, varen ser detinguts a Àustria i traslladats a Espanya per ser jutjats pel crim de José Bernat. . Duració
PAISATGES
» INMERSIÓ A FORMENTERA IMMERSIÓ A FORMENTERA De la ma d'en Toni Escandell ens introduirem un altre cop dins el món de la fauna salvatge Balear per coneixer les seves costums, la seva vida i la seva història. Coneixerem diferents ambients naturals: coves, boscos, penyasegats, illots costeners, l'alta mar, el fons marí etc. Donat que ens introduirem sovint en la intimitat dels nostres protagonistes i la seva manera de viure en ocasions filmarem comportaments poc observats. IMMERSIÓ A FORMENTERA Formentera poseeig unes aigües molt transparents i plenes de vida, que varen ser observades pel cineasta submarí Jaques Cousteau. Ens submergirem per mostrar els seus ambients submarins i la seva fauna de peixos i altres organismes. Un lloc declarat reserva integral.