X

Què diu la nova Llei turística: moratòria de places, llits elevables i producte local

La norma s'ha aprovat aquest dimarts al Parlament, amb el suport parcial d'El Pi i Ciutadans i el rebuig de PP i Vox

31/05/2022

Què diu la nova Llei turística: moratòria de places, llits elevables i producte local

44

Han estat mesos d’un debat que va començar abans de la fira turísitica de Fitur a Madrid, on l’Executiu va presentar els trets més importants de la nova normativa, que, a grans pinzellades, incorpora l’obligació dels hotels de posar llits elevables per facilitar la feina de les cambreres de pis, l’obligació d’oferir als establiments producte local i la moratòria de places turístiques per als pròxims quatre anys.

MORATÒRIA DE PLACES

Durant els pròxims quatre anys, no es podran comprar noves places (mitjançant el procediment d’adquisició a la borsa) a Mallorca, Eivissa i Formentera. En el cas de Menorca, que no té borsa de places, s’aplica la congelació per a nova oferta. Els consells insulars podran determinar, mitjançant els seus plans turístics (PIAT), si es recuperen aquestes places o si es deixen extingir.

Aquesta moratòria afecta les places hoteleres i les de lloguer turístic, que en el cas de les borses de Mallorca, Eivissa i Formentera ara mateix sumen un total de 18.718, de les quals 8.486 corresponen a Mallorca, 7.000 a Eivissa i 3.232 a Formentera.

LLITS ELEVABLES 

S’augmenta la protecció a les cambreres de pisos, un col·lectiu molt afectat per la sinistralitat laboral. A partir de l’any que ve, els establiments de les Balears hauran d’instal·lar llits elevables (mecànics o elèctrics) per facilitar la feina d’aquest col·lectiu, una mesura que implica renovar 300.000 llits i de la qual es beneficiaran més de 20.000 treballadores. Els establiments disposaran de sis anys per adaptar-se a la normativa.

ECONOMIA CIRCULAR

La nova llei turística fa una declaració d’aposta per una economia circular en el sector, per la qual cosa s’exigirà a totes les empreses que disposin d’un pla de circularitat que inclourà aspectes com l’alimentació, l’ús i la cura de l’aigua, els residus o les energies netes. En l’àmbit de l’alimentació, es prohibeix la utilització d’espècies classificades dins categories amenaçades i s’estableix com a obligatòria la traçabilitat del peix i del marisc d’origen balear. Quant a l’energia, s’obligarà els establiments turístics a canviar les calderes de fuel per altres de gas natural o elèctriques, amb la qual cosa s’emetran anualment 57.600 quilos de CO2 menys per establiment.

A més de bloquejar el creixement turístic mitjançant la congelació de places, el text legal lliga la realització de reformes en els establiments turístics a noves limitacions i exigeix com a condició prèvia una reducció de places turístiques del 5 % per part de l’establiment. Els expedients de reforma s’autoritzaran mitjançant una declaració responsable.

NOUS CRITERIS PER A LA CLASSIFICACIÓ HOTELERA

Els estàndards de les categories més baixes s’incrementen i es modernitzen les exigències, per exemple, els criteris relacionats amb els televisors de les habitacions que obligaran l’establiment a tenir accés a contingut digital. També es valorarà la disponibilitat d’altaveus sense fils a les habitacions. S’eliminen aspectes que han quedat obsolets, com la necessitat de disposar d’un telèfon supletori o un tamboret en el bany, un despertador, una carpeta de correspondència a l’habitació o un servei de fax a recepció.

El text legal també recull tota una sèrie de modificacions de la Llei 8/2012, de 19 de juliol, del turisme de les Illes Balears, com la inclusió de la prohibició dels autodispensadors de begudes alcohòliques, en línia amb la filosofia del decret d’excessos de 2020, o la introducció d’una nova figura d’establiments d’allotjament, denominada hotels saludables, els quals hauran de tenir una categoria mínima de quatre estrelles.

A més, s’estableixen nous requisits per als habitatges turístics, ja que a partir del maig de 2023 hauran de disposar d’un llibre de registre que farà constar la data i la identificació de la persona responsable de garantir els serveis obligatoris que marca la llei per a aquesta mena d’establiments, com la neteja periòdica o el manteniment de les instal·lacions.

La norma recull també que tots els hostals, les pensions, els càmpings i els habitatges turístics han de mantenir unes condicions òptimes d’higiene i neteja. Com a contrapartida, deixaran d’estar subjectes a l’obligació de superar els plans de modernització.

INFRACCIONS I SANCIONS

L’incompliment en el termini màxim establert per a la instal·lació de llits elevables als hotels serà sancionat amb 500 euros per cada llit no instal·lat.

El fet de no disposar de tota la documentació acreditativa de l’elaboració del pla de circularitat serà sancionat amb una multa de 100.000 euros, mentre que el fet de no indicar de manera diferenciada en la carta, el menú o similar, els productes tant de marisc com de peix que tenguin origen balear serà sancionat amb un requeriment o una multa de fins a 1.000 euros.

La resta d’infraccions, com per exemple incomplir l’obligació d’eliminar les instal·lacions tèrmiques, no disposar de doble polsador en els vàters o fer ús d’espècies classificades com a amenaçades per al consum alimentari, seran sancionades amb multes d’entre 4.000 i 40.000 euros.

LA TRAMITACIÓ PARLAMENTÀRIA

Com és habitual aquesta norma ha passat per la ponència del Parlament i també ha estat debatuda en comissió fins arribar al debat d’avui a la Cambra. Durant la tramitació els partits del Pacte han acceptat 10 esmenes de Ciutadans i 17 d’El Pi.

Malgrat el suport parcial a la llei, El Pi ha avançat que, si té la clau del Govern el 2023, posarà com a condició per reeditar el Pacte o donar suport a un govern liderat pel PP, que s’aixequi la moratòria de places turístiques i que les actuals no es perdin, dues mesures que inclou la nova normativa, que també assumeix, per la pressió del mateix El Pi, la reconversió d’oferta obsoleta que, recordem, va aconseguir la foto amb els hotelers mallorquins.

Bàsicament, El Pi, com la resta de partits de l’oposició, es mostra en contra del decreixement turístic que preveu la llei turística a llarg termini. El Partit Popular i Vox qüestionen la nova llei que s’ha aprovat.

A l’altre costat, Més per Menorca, que considera que la llei no és prou valenta en la direcció del decreixement. Els partits del Pacte, per part seva, defensen el seu model i consideren que servirà per garantir el futur del sector turístic i que tendrà una repercussió positiva per treballadors, residents i altres sectors productius.


La reforma de la llei de turisme inclou una nova categoria: hotels de salut
La reforma de la llei turística preveu que tots els llits dels hotels siguin elevables

31/05/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT