X

Supertransbordadors submergibles duen més ferris (i més grossos) al canal Eivissa-Formentera

Just avui, enmig de la polèmica per la saturació i els accidents al Pas dels Freus, n'arriba un d'Alaska amb les dues darreres adquisicions de Trasmapi

31/08/2021

Supertransbordadors submergibles duen més ferris (i més grossos) al canal Eivissa-Formentera

32


Massificació i accidents entre Formentera i Eivissa: regulació de velocitat o interessos comercials?

Existeixen carguers enormes que a final de temporada transporten iots de les Balears a l’altra punta de món, i a l’inrevés. I n’hi ha que són semisumergibles, com el Red Zed, que fa la ruta Alaska- Eivissa carregat amb dos nous ferris de Transmapi, els més grans que ha comprat mai la companyia. Ho fan així per transportar els vaixells en menys temps i estalviar travessies en solitari que podrien durar dies.

Just avui, enmig de la polèmica per la saturació i els accidents del canal entre Eivissa i Formentera, arriba aquest supertransbordador a la costa eivissenca, amb les dues darreres adquisicions de Trasmapi: els vaixells Fairweatrher i Chenega. Va partir del port d’Alaska dia 4 de juliol. Les maniobres de descàrrega duraran dies per la complexitat de l’operació. Es faran enfront de la badia de Sant Antoni, a 33 metres de profunditat, “prenent totes les mesures oportunes per evitar l’afectació mediambiental i protegint la posidònia”, assegura la companyia de les Pitiüses, immersa ara de ple “en una important expansió”. De fet, aquests dos nous ferris són els més grans i els de més capacitat que ha adquirit mai la companyia, explica a IB3 Notícies Javier Ortega Figueiral, periodista i escriptor especialitzat en temes aeris i marítims.

Aquest vaixell de càrrega fa 216 metres d’eslora per 43 de màniga. Ha navegat per l’Oceà Pacífic amb destinació al canal de Panamà, a través del qual va arribar a l’Oceà Atlàntic el 10 d’agost. Fins a arribar a Eivissa, haurà recorregut una distància aproximada de 18.920 km.

Les maniobres de descàrrega consisteixen a submergir la seva coberta en la mar per a alliberar els vaixells. Després, mitjançant remolcadors, els dos ferris seran traslladats al port de Sant Antoni. Una vegada finalitzada la descàrrega, el vaixell de càrrega emergirà bombant l’aigua dels seus tancs.

Els fast ferris, construïts per Derecktor Shipyards de Bridgeport entre 2004 i 2005 per a la naviliera Alaska Marini Highway, tenen 71,75m d’eslora, 18,6m de màniga i 2,65m de calat. Poden transportar fins a 250 passatgers i 55 vehicles, aconseguint una velocitat de 32 nusos. Transmapi justifica l’operació perquè aquests nous ferris “redueixen en un 10% el consum per viatge i emeten un 15% menys de gasos”.

Un altre habitual de les Illes Balears és el Dockwise Ship, un súper vaixell especialitzat en el transport flotant de iots, explica Ortega Figueiral. Fa viatges entre el Carib, Florida i Palma. Normalment fa el viatge en 15 dies i pot transportar iots de fins a 165 metres.

Ortega Figueral insisteix a remarcar el gran negoci que són els viatges interilles i subvencionats per a les navilieres. “Els descomptes del 75% als residents a les Illes i del 90% als de Formentera donen molt marge de beneficis a les companyies, que inclús s’apropen a la costa més de l’habitual per retallar el temps de navegació i augmentar així el nombre de travessies, de bitllets venuts. D’aquesta forma, com mostren les imatges de dron sobre la costa saturadíssima de Formentera, la mar ha passat a ser un pàrquing. Hi ha massa gent, massa pressió damunt la mar i del mateix ecosistema. S’han de limitar el nombre d’embarcacions, els fondejos per dia i la velocitat permesa. És l’única manera. Aquest debat sorgeix cada temporada, però cada l’hivern s’oblida. Ha arribat el moment de prendre mesures contundents”, acaba.


Alejandra Ferrer, sobre la saturació del canal entre Eivissa i Formentera: “Cal reduir i limitar les freqüències, i prohibir els creuers”

31/08/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT