El fenomen meteorològic va tenir lloc, juntament amb un esclafit, el 29 d'agost del 2020
El 29 d’agost de 2020, ara fa un any, hi va haver una combinació de dos fenòmens meteorològics, un cap de fibló i un esclafit, que va recórrer part de la costa Serra de Tramuntana. Molts encara en recordaran algunes imatges. Va entrar per Banyalbufar i el port del Canonge i va passar per Esporles i Valldemossa. 390 hectàrees forestals afectades de les quals, fins al moment, s’ha actuat damunt de 130 hectàrees, un 30% de la superfície total.
Queden encara molts d’arbres esqueixats i molts de troncs escapçats. S’han retirat els troncs amb camions i s’han triturat les branques de les copes, que s’han deixat in situ, perquè la mateixa matèria orgànica millori el terra i evitar així processos d’erosió. Aquestes capes de branques triturades també ajuden a frenar la pèrdua de terra causada per la pluja.
Des del punt de vista de les plagues forestals, com que es va tractar d’un temporal, molts d’arbres varen quedar ferits i això ha estat focus d’atracció de molts d’insectes, fet que pot generar plagues en un futur. Des de la Conselleria de Medi Ambient expliquen que s’han instal·lat trampes per evitar la propagació d’aquesta mena de plagues.
Amb un any, s’ha recuperat una part del paisatge i s’ha treballat per evitar incendis forestals, tot i que encara queda molt de temps per a una recuperació total i que els arbres tornin a créixer per recuperar el bosc.
El govern central denega la declaració de zona catastròfica pel cap de fibló de l’agost passat
El Consell de Mallorca destina una ajuda de 180.000 euros per als afectats del cap de fibló a la Serra de Tramuntana
Comencen les tasques de neteja forestal a les àrees afectades pel cap de fibló de l’agost
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu