espanya

L’estat d’alarma es podria allargar fins al 9 de maig

La decisió obligarà a un toc de queda a tot l'Estat des de les 23h del vespre fins a les 6h del matíConsulta aquí el BOE amb les normativa del nou estat d’alarma

El Consell de Ministres extraordinari que s’ha celebrat avui dematí ha decidit declarar un nou estat d’alarma, que durarà de moment 15 dies, i que permetrà implantar el toc de queda a les comunitats amb major incidència de Covid-19. A més, ja s’ha avançat que la proposta del govern central serà d’allargar l’estat d’alarma durant sis mesos, fins al 9 de maig. La decisió preveu implantar el toc de queda a tot l’Estat.

Així s’estableix un toc de queda a tot l’Estat espanyol des de les 23h del vespre a les 6h del matí, però les comunitats podran modular aquestes franges, amb una forquilla de dues hores, segons els seus criteris. Les Canàries en queden exemptes. En el cas concret de Balears, es desconeix encara a partir de quan s’implantarà el toc de queda a la comunitat.

La declaració del nou estat d’alarma implicarà restriccions generals a tot el territori espanyol i d’altres especíques que s’aprovaran en l’àmbit de les comunitats. Les comunitats autònomes podran limitar les entrades i sortides al seu territori o decretar confinaments domiciliaris puntuals dins el seu propi territori. De fet, Catalunya ja ha dit que podria aplicar aquesta mesura, ja que els nombre de contagis en aquesta comunitat continua augmentant.

L’OBJECTIU:

L’objectiu de la declaració de l’estat d’alarma, segons ha explicat aquest migdia el president Pedro Sánchez, és doblegar la corba de contagis a tot el territori espanyol i davallar la incidència acumulada fins arribar als 25 casos per cada 100 mil habitants. “El cost de vides ha de ser el menor possible, però també hem de protegir la nostra activitat econòmica i laboral i preservar el ritme de les nostres vides”, ha declarat Pedro Sánchez.

El president ha remarcat que la idea és evitar el confinament estricte que es va haver de decretar durant la primera onada de la Covid-19. En aques sentit, Sánchez ha insistit que les eines continuen sent reduir la mobilitat, les reunions socials, quedar-se a casa, en la mesura que sigui possible, i respectar les normes sanitàries.

PETICIÓ DES D’11 EXECUTIUS AUTONÒMICS:

La decisió s’ha pres avui després que onze Executius autonòmics (set d’ells, del PSOE, entre ells Balears), sol·licitassin aquesta declaració, amb l’objectiu de tenir cobertura jurídica suficient per endurir les restriccions de mobilitat. Ahir, Francina Armengol ja va expressar la voluntat que la comunitat s’inclogui dins l’estat d’alarma per poder aplicar també el toc de queda, arran de l’augment en el nombre de contagis i de la incidència acumulada.

Després d’advertir de la gravetat de la situació, el País Basc, Catalunya, Cantàbria, les comunitats governades pel PSOE d’Astúries, Extremadura, La Rioja, Navarra, Castella-la Manxa, Comunitat Valenciana i Balears, així com la ciutat autònoma de Melilla, li varen demanar a Pedro Sánchez que fes aquest pas.

De moment, cap comunitat autònoma governada pel PP ha sol·licitat la declaració de l’estat d’alarma, tot i que per exemple Castella i Lleó sí ha recorregut a mesures dràstiques com el toc de queda, i Madrid ha prohibit les reunions entre no convivents durant la nit.

SUPORT POLÍTIC:

El Govern no necessita el vistiplau del Congrés per aprovar l’estat d’alarma, però sí per prorrogar-lo més enllà dels 15 dies de vigència inicial. Per això, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va tornar a fer aquest divendres una clara crida al PP perquè garanteixi el seu suport per prorrogar aquest instrument i poder garantir així una cobertura jurídica apropiada per establir mesures com el toc de queda. De moment, l’Executiu ja s’ha assegurat el suport de Ciutadans.

Tanmateix, encara comptant amb els suports de Ciutadans i els del PNB, el Govern no tindria garantida encara la majoria, per la qual cosa hauria d’assegurar-se el vot d’altres partits.

La sisena i última pròrroga de l’estat d’alarma de març va tirar endavant el 3 de juny amb 177 vots: els 120 del PSOE, els 35 d’Unides Podem, els 10 de Ciutadans, 6 del PNB, dos de Més País-Equo, i els de Coalició Canària-Nova Canàries, el Partit Regionalista de Cantàbria (PRC) i Teruel Existe.

“La decisió obeeix únicament a criteris científics

EL CAS DE CATALUNYA:

El govern català decretarà un toc de queda a partir de les 22h del vespre. El conseller d’Interior de la Generalitat, Miquel Sàmper, ha avançat en una entrevista amb l’emissora RAC1 que a les 16.00 hores d’aquesta tarda es reunirà el Procicat, l’òrgan de Protecció Civil competent per a aquesta matèria, per acordar la implantació del toc de queda. Sàmper ha avançat també que les sancions que s’imposaran per l’incompliment del toc de queda aniran dels 3.000 als 600.000 euros.


Balears demana que l’Estat l’inclogui dins l’estat d’alarma
El Govern espanyol ja es prepara per declarar un nou estat d’alarma
Sánchez demana “disciplina social” i “unitat” per evitar un altre confinament

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Madrid, País Basc i Comunitat Valenciana endureixen les restriccions

Entre les noves mesures: avançar el toc de queda, o confinar perimetralment alguns municipis

La demolició de part de l’edifici esclatat de Madrid es farà lentament i de manera molt controlada

L'explosió deixa finalment un balanç de quatre víctimes mortals

Els contagis es frenen però la pressió hospitalària és alta a tot l’Estat

Les Comunitats autònomes han administrat més de 77.300 vacunes i prop de 50.000 espanyols ja s'han immunitzat

Quatre víctimes mortals en l’explosió d’un edifici de Madrid

Mentre continuen les feines de neteja i retirada de runes, s'ha obert una investigació per esclarir la causa de l'accident