X

Govern municipal en minoria: la temptació de governar per decret?

Els vuit batles balears sense majoria al ple guadeixen d'un significatiu marge de maniobra per exercitar el mandat sense el suport d'altres

26/06/2023

Govern municipal en minoria: la temptació de governar per decret?

El batle de Manacor, Miquel Oliver (Més Esquerra), és un dels vuit de les Balears que governa en solitari

15

Batles de l’esquerra i de la dreta de fins a vuit ajuntaments de les Balears han començat la legislatura amb un govern en minoria. Es tracta dels d’Algaida (PSIB), Binissalem (UxB), Campanet, Lloret, Santa Maria del Camí i Manacor (Més), i també Capdepera i Ciutadella (PP). Ben mirat i amb la llei a la mà, això no els resta gaire marge de maniobra, ja que poden manar a base d’un il·limitat número de decrets de batlia que, a més, no han de passar pel ple sempre que suposin accions sobre les seves funcions i àrees sota al seu control, que no són poques: a banda de triar l’equip de govern municipal, el batle dirigeix, inspecciona i impulsa els serveis i obres amb capacitat per atorgar llicències i contractar sempre que la quantia adjudicada no passi el 5% dels recursos ordinaris del seu pressupost ni el 50% del límit general per a la contractació directa. També disposa les despeses, els pagaments i rendeix els comptes, sense oblidar que és el cap de tot el personal de la corporació i de la plantilla de policia. Totes aquestes competències es veurien ampliades en cas de catàstrofe; llavors, el primer edil es convertiria en màxima autoritat i el que decidís tampoc no hauria de ser aprovat en sessió plenària. El ple municipal, l’instrument de control de l’acció de govern del primer edil, el batle té l’obligació de convocar-lo amb una periodicitat mínima trimestral. En cas de no fer-ho, i previ acord de l’oposició, seria denunciat i penat, normalment, amb una multa diària.

La força “molt grossa” dels batles té l’origen en la constitució dels primers ajuntaments de la present democràcia espanyola i el desenvolupament legal i normatiu d’aquestes administracions locals, assenyala Bernat Riutord, catedràtic de Filosofia Política a la UIB que considera abús d’autoritat governar al marge de la resta de forces municipalistes: “És una anomalia democràtica que no eximeix de l’esforç permanent per la transparència, el diàleg i la negociació que eviti un govern per decret que, en normalitzar-se, es converteix en una acció autoritària”. I afegeix, respecte de la irrupció dels populismes i més específicament de la ultradreta el 28M, “fa molt de temps que hi ha un deteriorament de la democràcia que ha esdevingut en aquests posicionaments tancats dels partits però també dels mitjans de comunicació que exageren la conflictivitat i prenen part de manera insuficientment aclaridora de la realitat”. Amb tot, Riutort sosté que en els ajuntaments petits i mitjans “el problema no seria tant dels partits com dels interessos particulars que hi ha al darrere”.

Notícies relacionades >

26/06/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT