X

La calor no deixa hivernar la vinya i torna a treure

Les noves plantacions d'ametllers, majoritàriament de regadiu, també pateixen

16/12/2023

La calor no deixa hivernar la vinya i torna a treure

28

L’anomalia meteorològica extremadament càlida que vivim, quan es registren temperatures tan elevades, té conseqüències negatives per a molts arbres fruiters com l’ametller i la vinya, que desbaratada, rebrota. És una situació biològica límit perquè ara és el temps que els ceps toca que descansin i, en canvi, tornen a treure a les parts més altes dels segments. Com que els ceps no tenen els mesos de fred i de baixes temperatures necessaris, els viticultors mallorquins miren amb incertesa les pròximes setmanes. Fins i tot, asseguren que un pic podada, la vinya torna a treure abans d’hora. I això, diuen, no s’havia vist mai.

Andreu Oliver, enòleg de Vins Can Majoral, afirma que la planta necessita descansar de desembre a final de març i si no ho fa es debilita. I a la primavera quan broti, segurament “es despertarà una mica cansada i més fluixa”.

Si bé no té efectes en la qualitat del vi, amb la manca de fred i gelades apareixen malalties que perjudiquen la vinya i s’han de combatre. Amb tot, un dels factors que han detectat és que les vinyes de cada vegada tenen més problemes amb els fongs de la fusta, que acaben per matar la planta. Per totes aquestes circumstàncies, les vinyes ara quan tenen 20 o 25 anys són més velles que antigament, i per tant el canvi climàtic els escurça la vida.

L’ametller també floreix

Les noves plantacions d’ametllers més resilients a la xil·lela han passat de ser de secà a regadiu. Per això, segons el nou president de la Indicació Geogràfica Protegida ametlla de Mallorca, Miquel Riera, l’escassetat d’aigua els perjudica.

Notícies relacionades >

16/12/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT