X

Les vacunacions que han desfermat la polèmica

L’oposició demana una investigació i la dimissió dels alts càrrecs vacunats

04/02/2021

Les vacunacions que han desfermat la polèmica

Les xeringues utilitzades per a la vacunació contra la covid-19 entre personal sanitari de Can Misses. /S.G.CAÑIZARES

Començant pel Bisbe de Mallorca, Sebastià Taltavull, segueixen proliferant a les Illes Balears els casos de càrrecs públics que es van vacunar contra el coronavirus quan no els corresponia per protocol. Cap ha dimitit, tot i les peticions de partits, entitats i oposició.

La Conselleria de Salut va reconèixer a IB3 Notícies el primer dia de la campanya de vacunació contra la covid que va vacunar càrrecs de l’IB-Salut. Tot i que Salut diu que figuraven dins el grup de vacunació, no els tocava rebre la primera dosi el mateix dia. Ho van fer, asseguren, per no tudar les dosis que hi havia aquell dia al geriàtric. De fet, la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, ha aclarit aquest dimecres que es va fer així perquè “sobraven 11 dosis”.

El passat 27 de desembre, dia en què es va iniciar la campanya de vacunació, a la Residència Oms-Sant Miquel de Palma hi van arribar 165 dosis de la vacuna de Pfizer que, segons el pla, s’anaven a administrar als usuaris i treballadors del geriàtric. Però aquell dia, en plenes vacances de Nadal, només hi havia un 75% dels usuaris, els quals van ser vaccinats, perquè la resta de residents estaven amb les seves famílies i no van rebre el vaccí el primer dia. Altres 79 treballadors del centre també van rebre la primera dosi tal com marca el protocol. En total 134 dosis es van administrar.

Durant aquell primer dia de vacunació a Balears, el coordinador de la Vacunació a les Illes, Carlos Villafáfila, va reconèixer que tant ell com altres persones, entre gerents i càrrecs de geriàtrics de Mallorca que van assistir a l’acte de la primera vacunació, van rebre la primera dosi per no tudar-ne les 31 que van sobrar aquell dia. Entre aquestes persones també es van vacunar Angelica Miguelez, subdirectora d’Atenció a la Cronicitat, Coordinació Sociosanitària, Salut Mental i Malalties Poc Freqüents de la Conselleria de Salut, i també Sofia Alonso, directora insular de Gent Gran de l’IMAS. “Vaig pensar que era una manera de donar exemple”, ja explicat aquest dimecres al programa ‘Els Dematins’ d’IB3 Televisió.

Llavors també es vacunaren, abans de temps, el gerent d’Atenció Primària, Miquel Caldentey, la directora d’Infermeria de Primària, Consu Méndez, i la subdirectora d’Infermeria de Primària.

També figura en la llista el regidor de Maó, Enric Mas, titular de Serveis Socials i responsable del geriàtric maonès, i la regidora de Serveis Socials de Pollença, Francisca Cerdà Nadal, ha reconegut que també que es va vacunar contra la Covid-19. Les justificacions de Mas i Cerdà són similars. Els van incloure a la llista de persones a immunitzar pel seu contacte estret i directe amb el centre.

A Menorca també s’ha vacunat el gerent de l’Hospital Mateu Orfila, Romà Julià, i també la directora mèdica, Tamara Contreras. Al mateix centre hospitalari, s’han vacunat altres metges jubilats.

A l’Hospital de Manacor, per exemple i “per responsabilitat”, s’ha vacunat també a l’intèrpret d’àrab, Abdellah Lahit, i professionals de l’equip de neteja, com Yolanda Pérez Pérez. Ells però sí que són no sanitaris que fan feina a l’anomenada primera línia COVID-19.

Un altre nom que s’afegeix a la llista dels que s’han colat és el delegat sindical d’UGT a l’hospital Can Misses i exregidor del PSOE a Eivissa, Pedro Campillo, a qui es va inocular el vaccí el passat dia 15 de gener.

Campillo ha reconegut als micròfons d’IB3 Ràdio que ja ha rebut el vaccí. Tot i això, nega que s’hagi comès cap irregularitat. A més, ha explicat, “tot i ser sindicalista, som una persona que em moc per tot l’hospital, vaig a urgències i a les diferents plantes. A més, en alguna ocasió he atès al despatx sanitaris contagiats pel virus”. “Vaig omplir un formulari que vaig rebre per la intranet de l’hospital i per això em vaig vacunar; no he mogut cap fil per passar davant ningú. Som una persona que em moc per tot l’hospital, a més tenc 60 anys”, afirma Campillo.

 “Sobraven 11 dosis”

La consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, ha aclarit aquest dimecres que els càrrecs vacunats el primer dia de la campanya de vacunació a Mallorca va ser perquè “sobraven 11 dosis”.

En declaracions després del Consell Interterritorial de Salut, la consellera ha criticat que alguns partits hagin “polititzat” aquest tema per a “aixecar sospites”. Gómez ha defensat la gestió de Salut en la vacunació a Balears i ha explicat que les dosis “no es poden aprofitar una vegada que ja estan descongelades”.

“El primer dia, es va fer el registre d’usuaris i professionals de -la Residència Oms-Sant Miquel de Palma-, es va preparar tot i quan es va acabar la jornada es va comprovar que sobraven onze dosis”, ha dit, per a després afegir: “Aleshores es va decidir que, per a no perdre-les, es posaria entre les persones presents allí, que estaven en contacte diàriament amb els usuaris”.

L’oposició demana la dimissió dels vacunats

El president del PPGabriel Company, ha afirmat que registraran un escrit al Parlament “sobre el que hauran de pronunciar-se tots els partits per a instar a l’Oficina Anticorrupció investigar aquests casos de vacunació irregular”. Company ha exigit la dimissió d’aquest tres càrrecs del PSIB i ha assenyalat que “desgraciadament no són els primers i molt ens temem que tampoc seran els darrers casos de càrrecs polítics vacunats abans d’hora que s’aniran coneixent”.

En la mateixa línia, Vox ha reclamat com són els protocols de vacunació i que s’esclareixin els fets per saber “per què algunes persones s’han botat el protocol”. Per la seva banda, Ciutadans ha qualificat “d’escàndol que hi hagi càrrecs que facin servir la seva posició per botar-se-se la coa de vacunació”.

entres els socis de Govern també creix el malestar. Per una banda, MÉS ha exigit obrir immediatament una investigació interna que permeti esclarir els fets, així com depurar responsabilitats polítiques. Unides Podem ha demanat que dimiteixin o que siguin cessats.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha considerat que si algú es botés el protocol “òbviament s’han de prendre decisions” però ha afirmat que s’han seguit els protocols i que són els tècnics els qui decideixen a qui s’administra la vacuna: “No es vacuna a ningú per ser polític, es vacuna sota criteris tècnics”.

Conflicte entre socis de Govern?

La vacunació irregular -o almanco dubtosa- de tres càrrecs públics socialistes pot obrir un nou conflicte entre els socis del govern, especialment amb Més per Mallorca que exigeix la dimissió dels afectats bàsicament, per “un tema d’imatge” de les autoritats. Ni la formació ecosobiranista ni el tercer soci en qüestió, Unides Podem, no veuen clares les explicacions donades fins ara.

Més per Mallorca reclama que s’obri una investigació interna per esclarir el fets però ja ha traslladat la petició de dimissió.  “Independentment de les explicacions i de si ha estat o no irregular, és la qüestió és la imatge que traslladem a la ciutadania en uns moments com els actuals” afirma el portaveu de Més al Consell de Mallorca, Guillem Balboa, qui recorda que hi ha gent en els centres de salut, a primera línia, que no ha estat vacunada encara. “Crec que aquesta és la qüestió i que ens l’hem de prendre molt seriosament. La política ha de ser la primera a donar un plus d’exemplaritat i en aquest cas -afegeix Balboa- no s’ha donat, no s’ha produït”.

04/02/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris