DISSABTE DE CINC DIES
» SERPENTINA INDIGESTA El Uau té els seus tres estómacs buits, té una gana enorme i cruspeix sense aturador. Tant, tant, tant, que fins i tot s’ha engolit la Serpentina. I ara, com la treuran de la panxa del Uau? Mentrestant, el niu està diferent, hi ha més espai… o menys pollets.
JASMINE & JAMBO
» UN, DOS, TRES, GRAVANT! T2 - 19 La Jasmine i els amics volen gravar una cançó i en Jambo els munta un estudi de gravació. El problema és que tots es barallen per tocar davant del micròfon i la cançó sona malament. En Jambo els haurà de convèncer que, si volen que la cançó soni bé, hauran de deixar els interessos propis i pensar en el grup.
EUCARISTIA A LA SEU DE MALLORCA
BALEARS DES DE L'AIRE. EXTRA
» Ferreries i Es Mercadal
» Joan Bibiloni, el carter sempre truca dues vegades. Aquesta setmana descobrirem qui és realment un dels actors més aplaudits dels teatres balears: en Joan Bibiloni. En aquest capítol conèixerem la seva infància, els seus avantpassats i la seva gran passió: els seus néts. Hem visitat les Torres del Temple per saver quina relació hi va tenir amb elles el nostre convidat, i a través de la recerca dels nostres investigadors descobrirem quina tràgica notícia s’hi amaga. El nostre col.laborador Toni Quetgles, de l’arxiu de Sóller, ens mostrarà quin vincle guarda la família d’en Joan amb un Príncep Egipci. Hem recorregut també la vida professional de l’actor i d’ell ens han parlat cares tan conegudes com Agnès Llobet o Rafel Ramis. També hem pujat a l’escenari amb en Frederic Bibiloni, fill d’en Joan, i amb qui comparteix la passió per l’actuació. Però això no és tot, sorprendrem al nostre convidat amb el testimoni d’algú que el va conèixer quan va estar a Telègrafos, i que li desvetllarà un secret de fa més de 50 anys. I,gràcies a la feina del nostre investigador Miquel Segura i a les nostres proves d’ADN, hem pogut viatjar molt més enrere i, entre d’altres coses, hem trobat parentescs amb personatges del segle XVIII.
CABRERA, L'INFERN DE NAPOLEÓ
Cabrera, una petita illa davant de la costa de Mallorca a l'arxipèlag balear, amaga una terrorífica història de genocidi. Al voltant de 9.000 soldats napoleònics van ser abandonats en aquesta illa presó entre 1809 i 1814. Tan sols en van sobreviure 3.500 després de passar 5 llargs anys d'intents de fugida, tempestes, malalties i mort. Alguns historiadors descriuen aquests successos com el primer camp de concentració documentat. Espanya després de derrotar per primera vegada a Napoleó a la Batalla de Bailén va empresonar l’exercit napoleònic i els va traslladar al que es convertiria en el seu pitjor malson: l’illa de Cabrera. Cinc anys més tard, en signar-se la pau, el captiveri va acabar i els supervivents van ser traslladats a Marsella i a llocs de quarentena abans de reintegrar-se a la societat. El seu patiment mai no va ser reconegut ni compensat. Són els oblidats. Ens queda un monòlit construït a l’illa de Cabrera i unes memòries biogràfiques. Amb aquest documental volem abordar els increïbles fets que van ocórrer en el segle XIX. Aquests esdeveniments ens fan recapacitar sobre el paper fonamental de la cultura i l'organització social en un àmbit hostil i erm. Contarem una història que parteix des dels valors que van néixer a la Revolució Francesa, llibertat, igualtat, fraternitat, però també parlarem sobre l'instint de supervivència humà i sobre l'efecte curatiu de l'art per evitar la bogeria. Cabrera és un episodi negre en el nostre passat, és la història amagada davant la vergonya de França i Espanya
IB3 NOTÍCIES CAP DE SETMANA MIGDIA
EL TEMPS CAP DE SETMANA MIGDIA. INFORMACIÓ METEOROLÒGICA
» LLUCETS DE FREGITS AMB CREMA DE COLFLORI T9 - 922 Llucets fregits amb crema de colflori Sinopsi Cada dia, a IB3 Televisió, Santi Taura comparteix amb l’espectador la seva passió pel receptari tradicional balear. Avui elaborarem una crema de colflori a la què afegirem un sofregit de panxeta i uns llomets de llucets fregits.
» CONEIXEREM A UN ENAMORAT DELS CACTUS, FAREM FEINES AMB LA FUNDACIÓ VOLTOR NEGRE I CUINAREM UN PLAT BEN AUTENTI Aquesta setmana, l'amo de Can Uep!, en Toni Ballador, anirà fins a Campos a conèixer un amant de la pagesia i apassionat dels cactus. L’Ajudarem a posar un parell de canyes a les tomatigueres, tallarem les restes de les carxoferes i finalment ens mostraran la vertadera joia del trast, un espectacular jardí replet de tota mena de cactus. Llavors amb l’ajuda de la madona collirem tàperes i acabaren les feines berenant de coca de trempó i coca de refús o prims. En Lander anirà a visitar una Fundació que es dedica a recuperar el voltor negre, una espècie carronyaire en perill d’extinció. Veurem com els donen menjar i llavors anirem fins a la finca d’Ariant de Pollença on donarem garba d’avena a les vaques de raça mallorquina i també a les someres, que fan una feina excepcional fent neta la finca. Al rebost d’aquesta setmana una veïnada d’Alaró ens cuinarà un deliciós conill amb ceba, recepta molt tradicional i autèntica de la cuina mallorquina. A Sa Pobla, coneixerem a un jubilat i la seva dona, amants dels animals. Veurem com donen menjar a ovelles i gallines. També veurem el galliner construït per ell i agafarem un parell d’ous frescs per fer una bona truita de patata poblera. I com cada setmana, farem gloses i dites amb el nostre mestre de mestres, en Felip Munar i Munar. "Uep! Com anam?" s'emet els dijous a les 22:15h a IB3
» PETRA
» ENTRE PINS I SAVINES,DEU ANYS DESPRÉS En aquest episodi visitarem Sant Antoni de Portmany, el poble de la costa oest de l’illa, famós mundialment per les seves postes de sol. Descobrirem al més gran falsificador d’art de tots els temps, n’Elmyr de Hory, i en Pepe Roselló ens mostrarà la seva col·lecció d’art, però tambè farem un interessant viatge fins al món de la posidònia oceànica descobrint els avanços biotecnològics amb el que recuperar aquesta planta tan important pel Mediterrani. I per posar la cirereta a un programa força interessant, coneixerem una carrera de trotons des de dins, acompanyant a una de les millors joqueis d’Eivissa.
Avui a Fred i Calent començarem amb conill amb sípia, ceba i pilotes. Na Merche ens prepararà porros confitats amb allioli d’ametles mallorquines. A Son Castelló aprendrem com es desfà una tonyina vermella. Torrarem tres peces diferents de tonyina i els acompanyarem amb guarniments a la graella. Na Maria tastarà un temaki japonés de salmó. A Sant Llorenç collirem sapote negre i aprendrem les seves curiositats. En Vicenç ens prepararà unes delicioses galtes estofades. I acabarem brutalment llépols amb una coca flamera de xocolata.
SABIES QUE?
» SABIES QUE...? T3 - 2 Sempre hi ha una primera vegada, que una cosa nova et sorprèn i no t’imagines com n’acabarà sent, de familiar. Les coses que tenim per ca nostra, que un dia varen ser noves i ens varen sorprendre o ens varen despertar curiositat, centren els continguts d’aquest “Sabies que...” presentat per l’actor Toni Pons. Com a Telesavi de guàrdia hi apareix Pere Sánchez, presentador d’Ara anam d’IB3, i com sempre, les estrelles de la Minipèdia i l’experiència de la Maxipèdia.
IB3 NOTÍCIES CAP DE SETMANA VESPRE
EL TEMPS CAP DE SETMANA VESPRE INFORMACIÓ METEOROLÒGICA
100 ANYS, 2 MIL·LENNIS. POL·LÈNTIA
La Ciutat Romana de Pollentia ressorgeix de sota la terra en unes excavacions que varen començar ara fa un segle que i continuen en l’actualitat de la mà dels arqueòlegs Miguel Ángel Cau, Esther Chávez i Catalina Mas. Dins aquest espai únic, explorem les increïbles troballes que s’han fet durant tot aquest temps, i descobrim com és la feina dels arqueòlegs i com aquesta ha evolucionat durant més de 100 anys d’excavacions. Una peça audiovisual única que compta amb els testimonis d’experts arqueòlegs com Margarita Orfila Pons ex-directora de les excavaciones, Leandro Fantuzzi, Ada Cortés i Paula Plaza investigadors del projecte Pol.lèntia, Bartomeu Vallori doctor en Arqueología i Alejandro Ysasi historiador de l’Art i besnét de Rafael de Isasi Ransom, entre molt d’altres. “100 anys. 2 mil·lenis. Pol·lèntia” és un documental de 51 minuts escrit per Luís Ortas i Ferran Bex, dirigit per Luís Ortas i Laura Arrom Alomar i produït per Cinètica Produccions per a IB3 Televisió. Una revisió de la història de Pol·lèntia i de l’arqueologia en si mateixa, per descobrir com era la vida dels nostres avantpassats.
DOROTHEA I EL MYOTRAUS
L’any 1909 una jove anglesa s'embarca rumb a Mallorca seguint la pista d'uns misteriosos ossos. Durant dos anys, s’enfila, escala i explora cada cavitat a les roques de Mallorca, Eivissa i Menorca, i relata l'experiència en els seus diaris. El primer d'ells desapareix, però la resta es conserven i narren al detall la vivència. “Dorothea i el Myotragus” és un documental que recrea els diaris escrits a les Illes Balears per Dorothea Bate, una de les més importants paleontòlogues de tots els temps, una dona que va lluitar contra els estereotips de gènere de la seva època i la descobridora de misterioses espècies animals extingides en el Mediterrani, entre elles, el mític Myotragus balearicus.
WILLIAM WALDREN. L’EMPREMTA DE L’ALQUIMISTA
William Waldren va arribar a l’illa que va captivar Robert Graves cercant la inspiració. Eren els anys 50 del segle XX, i Mallorca era un pol d’atracció d’artistes i diletants, i ell n’era un d’ells. Inquiet i curiós, en una sortida organitzada per retratar la cova de Muleta, a Sóller, va fer un descobriment que li va canviar la vida per sempre. Un jaciment amb més d’un miler d’exemplars de Myotragus Balearicus, un mamífer endèmic de Mallorca, Menorca i Sardenya, que va influir de manera decisiva en la cronologia de la Prehistòria d’aquella zona del Mediterrani. William Waldren 1924-2003, artista polifacètic, carismàtic i polèmic, va ser autodidacta en l’arqueologia i l’estudi de la Prehistòria de les Balears.
IB3 NOTÍCIES CAP DE SETMANA VESPRE
EL TEMPS CAP DE SETMANA VESPRE INFORMACIÓ METEOROLÒGICA
» CONEIXEREM A UN ENAMORAT DELS CACTUS, FAREM FEINES AMB LA FUNDACIÓ VOLTOR NEGRE I CUINAREM UN PLAT BEN AUTENTI Aquesta setmana, l'amo de Can Uep!, en Toni Ballador, anirà fins a Campos a conèixer un amant de la pagesia i apassionat dels cactus. L’Ajudarem a posar un parell de canyes a les tomatigueres, tallarem les restes de les carxoferes i finalment ens mostraran la vertadera joia del trast, un espectacular jardí replet de tota mena de cactus. Llavors amb l’ajuda de la madona collirem tàperes i acabaren les feines berenant de coca de trempó i coca de refús o prims. En Lander anirà a visitar una Fundació que es dedica a recuperar el voltor negre, una espècie carronyaire en perill d’extinció. Veurem com els donen menjar i llavors anirem fins a la finca d’Ariant de Pollença on donarem garba d’avena a les vaques de raça mallorquina i també a les someres, que fan una feina excepcional fent neta la finca. Al rebost d’aquesta setmana una veïnada d’Alaró ens cuinarà un deliciós conill amb ceba, recepta molt tradicional i autèntica de la cuina mallorquina. A Sa Pobla, coneixerem a un jubilat i la seva dona, amants dels animals. Veurem com donen menjar a ovelles i gallines. També veurem el galliner construït per ell i agafarem un parell d’ous frescs per fer una bona truita de patata poblera. I com cada setmana, farem gloses i dites amb el nostre mestre de mestres, en Felip Munar i Munar. "Uep! Com anam?" s'emet els dijous a les 22:15h a IB3
» Joan Bibiloni, el carter sempre truca dues vegades. Aquesta setmana descobrirem qui és realment un dels actors més aplaudits dels teatres balears: en Joan Bibiloni. En aquest capítol conèixerem la seva infància, els seus avantpassats i la seva gran passió: els seus néts. Hem visitat les Torres del Temple per saver quina relació hi va tenir amb elles el nostre convidat, i a través de la recerca dels nostres investigadors descobrirem quina tràgica notícia s’hi amaga. El nostre col.laborador Toni Quetgles, de l’arxiu de Sóller, ens mostrarà quin vincle guarda la família d’en Joan amb un Príncep Egipci. Hem recorregut també la vida professional de l’actor i d’ell ens han parlat cares tan conegudes com Agnès Llobet o Rafel Ramis. També hem pujat a l’escenari amb en Frederic Bibiloni, fill d’en Joan, i amb qui comparteix la passió per l’actuació. Però això no és tot, sorprendrem al nostre convidat amb el testimoni d’algú que el va conèixer quan va estar a Telègrafos, i que li desvetllarà un secret de fa més de 50 anys. I,gràcies a la feina del nostre investigador Miquel Segura i a les nostres proves d’ADN, hem pogut viatjar molt més enrere i, entre d’altres coses, hem trobat parentescs amb personatges del segle XVIII.
PAISATGES
» EMBARCACIONS T6 - 1 Descobrirem la gran varietat d’expressions i frases fetes relacionades amb aquest món tan nostrat. Alguna de les expressions que hem recollit arreu de les Balears, són: «Per manejar una barca com Déu mana, no basta ser nat a la drassana», «Vent de Xaloc, mar molt i peix poc» o «De ponent, ni vent ni gent». En el programa de TÉNTOL dedicat a les EMBARCACIONS, la convidada especial d’avui és Marta Ferrer, presentadora, cantant i actriu, a qui sotmetrem al nostre paraulòmetre. ***
BALEARS DES DE L'AIRE. EXTRA
» Sant Josep de Sa Talaia
PÍNDOLES CUINA AMB SANTI TAURA
» CIURONS