X

Què hem après aquests dos anys de pandèmia?

Tal dia com avui es va detectar el primer cas de Covid-19 a les Illes Balears, a son Espases: era un anglès resident a Mallorca que venia d'un viatge als Alps

07/02/2022

Què hem après aquests dos anys de pandèmia?

El 7 de febrer del 2020 es va detectar el primer cas de Covid-19 a les Illes Balears, concretament a l’Hospital Universitari Son Espases de Palma: era un anglès resident a Mallorca que venia d’un viatge als Alps. I d’això ja en fa dos anys. Durant aquest temps ha esclatat una crisi econòmica i social que ha fet trontollar tot el sistema.

Hem après a què ens poden privar de la nostra llibertat

El 14 de març, el president espanyol, Pedro Sánchez, declarava l’estat d’alarma. Així, quedava limitada la lliure circulació i la llibertat de reunió. Un fet que ens obligava a quedar a casa. Vàrem aprendre a estar sols, a treure el màxim profit de les noves tecnologies i entretenir-nos amb pocs recursos. El que va venir seguit d’una llarga desescalada, durant la qual vàrem haver d’acceptar que les autoritats marcassin el ritme de les nostres vides: a quines hores podiem anar a passejar, amb quantes persones ens podíem reunir i, fins i tot, a quina hora havíem de tornar a casa.

Hem après a reduir el contacte físic

Amb l’arribada de la Covid ens vàrem haver d’oblidar de donar la mà o dues besades per saludar a algú. La manera correcta ara mateix és el colze amb colze. Una manera que també faclitar que respectem les 3 M: mascareta, mans netes i metre i mig de distància social.

Hem après a conviure amb la gravetat de les malalties i amb la mort

Durant els darrers 24 mesos, les notícies relacionades amb la pandèmia han obert els informatius i han estat portades dels diaris. Els principals mitjans de comunicació s’han fet ressò de l’augment de casos de Covid, de la quantitat de persones que estaven ingressades a les UCI, ens han explicat que la gent es passaven molts de dies intubada i en estat crític, i de quants homes i dones han mort a causa de la malaltia. Ens han contat com s’acomiadaven dels seus familiars perquè no estaven segurs de poder sobreviure al virus.

 

Hem après a parlar de salut mental

La salut mental, especialment la dels més joves, s’ha posat damunt la taula. Les consultes psiquiàtriques i psicològiques han augmentat de manera considerable, així com les cridades al telèfon de l’Esperança de persones amb idees suïcides, que l’any 2021 va incrementar amb un 317%. Ara bé, les conseqüències emocionals de la pandèmia encara estan per determinar, segons explica el vocal de psicologia clínica i salut del Col·legi Oficial de Psicòlegs de les Illes Balears, Toni Riera. Una realitat que ha donat peu a que les administracions facin passes per posar-hi i acabar amb la manca d’atenció psicològica de la sanitat pública.

Una situació que hem posat de manifest. Ho hem fet públic, i un exemple és el de  Catalina Moranta, una estudiant de disset anys que es mostra preocupada per la situació i té la sensació que “no hi ha futur per a nosaltres”.

Hem après paraules noves

Hem incorporat al nostre vocabulari habitual una llarga llista de paraules que no estàvem acostumats a utilitzar, com poden ser algunes de les següents:

◾ Confinament

◾ Test d’antígens o PCR

◾ Mascareta

◾ Òmicron

◾ Desescalada

◾ Toc de queda

N’hi ha que coneixíem des de fa temps, tot i no tenir el significat interioritzat, i d’altres que no havíem escoltat mai. Independentment d’això, però, s’han fet un lloc a les nostres vides, arribant-se a convertir en la paraula de l’any:

‘Confinament,’ paraula de l’any 2020 segons la FundéuRAE

‘Negacionisme’, paraula triada com a neologisme de l’any per l’IEC

Hem après a teletreballar

Treballar des de casa es va convertir en la millor opció. Abans de la pandèmia eren poques les empreses que optaven per aquesta modalitat, però amb els mesos es varen descobrir els beneficis que aportava, com ara el fet que eren més productius. Una modalitat, per tant, que es consolida de mica en mica.

⇒ Grans empreses de les Illes fomenten el teletreball per evitar contagis

Hem après a valorar cada oportunitat

Amb la pandèmia, sobretot durant els dies de confinament, moltes persones varen aprendre a valorar la vida tal com la coneixiem fins llavors. A ser conscients de la sort que havien tingut fins aquell moment. Una reflexió que ha servit a part de la societat per aprendre, també, a aprofitar cada nova oportunitat i vivència. Cada tast de llibertat i experiència. A esprémer la vida i veure la part positiva de tot el que els passa, ja que no saben què els espera en un futur.

Hem après a gaudir de manera diferent

La cultura ha estat un dels sectors més perjudicats per la pandèmia, juntament amb l’oci nocturn. Varen tardar a poder obrir de nou i, quan ho varen fer, es varen haver d’adaptar a les noves restriccions: deixar butaques buides als cinemes i teatres, portar la mascareta o anar a un concert i haver d’estar asseguts. I nosaltres, la societat, ens hem adaptat.

Rauw Alejandro, el primer concert a Mallorca amb 5.000 persones

Love of Lesbian protagonitza el primer concert massiu sense distàncies: “El món en està mirant”

Hem après a consumir cultura i oci de manera diferent, però sense deixar de gaudir.

07/02/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris