X

Les cinc claus del brot supracomunitari originat a Mallorca

Els focus: el macroconcert de Reggaeton a la plaça de Toros de Palma i multitud de festes a vaixells i hotels

28/06/2021

Les cinc claus del brot supracomunitari originat a Mallorca

Un dels estudiants instal·lats a l'hotel pont de Mallorca protesta contra l'aïllament forçós després d'haver estat en contacte estret amb un positiu. /CATI CLADERA


La generació a la qui li falta un estiu: eufòria, alcohol i drogues

1-Quan va començar tot?

Cada any, entre els mesos de maig i juny són molts els estudiants que celebren els seus viatges d’estudis a les Illes. Enguany, coincidint amb la relaxació de les restriccions, gairebé 900 joves de diverses comunitats autònomes s’han contagiat de Covid-19 després de venir a Mallorca de viatge d’estudis entre el 12 i el 20 de juny. És el primer brot supracomunitari, el brot més gran registrat des que hi ha pandèmia. Segons el Servei d’Epidemiologia de Balears, els estudiants van coincidir a les Illes en viatge d’estudis, es van relacionar entre ells i van participar en diferents esdeveniments multitudinaris sense aplicar la normativa Covid. Una d’aquestes festes va ser a la plaça de Toros de Palma, on la policia va irrompre en veure prop de 2.000 joves ballant i consumir alcohol sense mascareta ni cap mesura de seguretat preventives enfront de la pandèmia de covid-19. El concert va ser desallotjat.

2-Focus confirmats pel Govern balear

El Govern dels Illes Balears té detectats diferents focus de contagi. Un d’ells va ser un concert de Reggaetón en la plaça de Toros de Palma. Així mateix s’han detectat altres espais de contagi com a diferents festes en la costa de l’Arenal de Llucmajor, tant en vaixells com a terra, inclosos 9 hotels als quals s’està investigant i alguns dels quals ja han estat inspeccionats en les darreres hores. De fet, l’entitat organitzadora del concert a la plaça de Toros s’enfronta a una possible multa d’entre 60.000 i 600.000 euros per infracció molt greu. A part d’aquesta proposta de sanció, no se’n coneix cap d’altra, tot i que els hotels on s’hi allotjaven els estudiants positius podran ser sanncionats si es pot demostrar que a dins s’incomplia la normativa Covid.

3-Qui ho organitza?

Agències de viatges de la Península, però també de les Illes, organitzen aquests paquets. Entre altres coses, ofereixen diversió, platges i sol. Una d’aquestes empreses és una agència de viatges que organitza ‘Tu fin de curso’. IB3 Notícies ha contactat amb aquesta empresa i asseguren que tot el que organitzen és ‘Covid free’, tot i que a les imatges que publiquen a les xarxes, amb pools parties incloses, no es mantenen les distàncies de seguretat ni porten mascareta.

Sigui com sigui, les agències de viatge i els hotelers, dos dels punts assenyalats per la investigació del Govern com a focus de contagis, defensen les seves actuacions.

La patronal d’agències de viatge AVIBA, per la seva part, exigeix una investigació: “S’ha de fer una investigació per saber si aquestes empreses que han fet aquests serveis compte de les agències de viatge, han complert amb tots els protocols”.

“Tots els protocols de mesures i seguretat s’estan implantant en els hotels. I allà on no s’estiguin implantant ara farà la revisió. No hem d’oblidar que gran part de la confluència dels viatges d’estudis s’ha donat en espais públics”, assegura Isabel Vidal, presidenta de l’Associació d’Hotelers de la Platja de Palma.

 

4-Gairebé 900 estudiants afectats de quatre comunitats

Gairebé hi ha 900 estudiants positius en Covid-19 de diferent comunitats. En concret, la Comunitat de Madrid ha comptabilitzat ja 410 casos, Galícia 70, País Basc 172 i Andalusia ja són 110 els estudiants positius. En total, 249 d’aquests estudiants han estat traslladats a l’hotel pont COVID, el Palma Bellver, per sotmetre’ls a proves i mantenir-los allunyats dels contactes, segons marca el protocol de Salut. Un de cada quatre estudiants són positius i 12 d’ells, amb símptomes lleus, han estat traslladats a Son Espases. La taxa de positivitat d’aquest col·lectiu puja al 26%. Cal recordar que des del 26 de juny continuen fugits tres estudiants, per la qual cosa s’ha activat un protocol d’emergències sanitàries per a localitzar-los.

5-Quines mesures ha pres el Govern balear?

Tal com marca el protocol de Salut, la directora general de Salut Pública, Maria Antonia Font, va dictar una resolució per a poder traslladar i aïllar els estudiants peninsulars que no tenguin lloc per a fer una quarantena a l’hotel pont de Mallorca, el Palma Bellver. El protocol és senzill: arran d’un rastreig, aïllar tota persona que hagi estat en contacte directe amb un positiu i facilitar espais per a fer complir aquest aïllament. A principis de setmana, ja són 249 els estudiants de quatre comunitats aïllats. Un de cada quatre estudiants dona positiu. D’altra banda, també es continuen prenent mostres als treballadors dels hotels on han estat allotjats els joves.

Aquest dilluns el Govern ha aprovat en Consell de Govern que els grups superiors a 20 persones hauran de presentar PCR negativa (un màxim de 48 hores abans d’arribada) o arribar amb la pauta completa de vacunació als ports i aeroports de les Illes per allotjar-se a l’arxipèlag. S’exceptuen els grups d’esdeveniments autoritzats, congressos i competicions i entrenaments esportius.

D’altra banda, avui dia es continuen realitzant la presa de mostres als treballadors dels hotels on han estat allotjats els joves protagonistes del brot supracomunitari.

El Govern ha habilitat també un nou telèfon per qualsevol informació relacionada amb els joves del macrobrot, el 900 700 222.

Amb tot, per una altra part, el PP ha sol·licitat aquest dilluns la compareixença urgent de la presidenta el Govern davant el ple del Parlament balear per la relaxació de les mesures sanitàries contra la covid-19 a les illes i per l’alarma generada pel macrobrot de joves que estaven de viatges d’estudi a Mallorca. En el mateix sentit, Ciutadans també ha demanat la compareixença urgent de la consellera de Salut Patricia Gómez.

28/06/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris