T1 - 5 Vida Saludable abordarà la salut dels peus. Les dolències, molèsties i patologies més comunes en totes les etapes de la vida. De la mà de la podòloga Conchi Salom, experta amb més de 20 anys de trajectòria, Carlos Hernández conversarà amb ella al seu lloc de feina habitual, però en acabar, sortirà amb na Conchi vestida de sanitària per fer la consulta en ple carrer i comprovar si els ciutadans de les illes duen un calçat adequat i saludable: esportives, botes, tacons... A les històries de la nostra salut, seguirem coneixent una mica més en Miguel, el veïnat de 70 anys de Capdepera que no té pols i necessita un cor elèctric penjat a una motxilla per viure. En aquesta ocasió ha acompanyat la seva dona Joana Maria a complir el seu somni, volar en globus amb una amiga, demostrant que pujar en aparell aerostàtic no entén d’edats! Donarem els consells d’experts per adaptar-se a la menopausa, amb testimonis de dones que asseguren que és una etapa de plena felicitat i que se senten millor que mai. I ens introduirem en l’esport de moda: la cal·listènia. Coneixerem en Pepo i en Xavi, dos amics que són exemple d’hàbits saludables i on entrenar amb el seu propi pes els ha fet abandonar el sedentarisme i la obesitat.
» EL PLAER I LES FLORS 7 TEMPORADA Títol: El plaer i les flors Sinopsis Aquesta setmana Això és Mel vol esbrinar quin són els productes de la primavera. Les protagonistes seran les flors. Tastarem pètals caramel•litzats i recollirem flor de taronger per assecar-la i fer-ne infusions. En Tomeu i una jove estudiant de cuina empraran pètals de rosa per fer un dels plats més sensuals de la literatura: guàtleres amb xocolata i pètals de rosa. El plat de l’emblemàtic llibre “Com aigua per a Xocolata”. En Tomeu anirà també a Orient a cuinar amb en Rafel Perelló. Empraran múrgoles, un dels principals bolets de primavera, i dues verdures que a vegades oblidam que són flors: les carxofes i les colfloris. Parlarem de productes afrodisíacs amb la doctora Francisca Sastre. Ella és l’autora d’un llibre que analitza de forma científica la química de l’amor. Amb ella tastarem la “sandiagra”, una confitura de síndria que té propietats excitants. Però el producte afrodisíac per excel•lència és la xocolata. En Toni anirà a Sóller a aprendre a fer bombons i a conèixer la història xocolatera de la Vall. A Sóller hi va arribar haver cinc fàbriques de tabletes de xocolata. I acabarem el dia al Jumeirah Port Sóller. En aquest luxós hotel ens deixarem endur pel plaer d’una fruita de primavera: la taronja. Cuinarem una amanida on aquesta és la protagonista i faran un còctel que també l’incorpora. Aquesta setmana a Això és mel: El plaer i les flors. Duració
DE CAPRARIA A CABRERA
Cabrera és l'únic Parc Nacional Marítim-Terrestre espanyol a la Mediterrània. El 2016 va celebrar els 25 anys i representa un del pocs espais naturals verges que resten en aquesta zona de la Mediterrània. Aquest projecte documental proposa explicar la importància de protegir l'Arxipèlag recreant la vida actual a Cabrera: els ecosistemes terrestres i marins amb la seva biodiversitat que conviuen amb guies i treballadors del Parc, amb turistes i pescadors. Així, seguint les fites de la presència humana a Cabrera, descobrirem els delerictes fenicis i romans, les restes arqueològiques i documents històrics I explicarem com era el monestir de Cabrera, que ocupà una comunitat bizantina entre els segles V-VII d.C. Reviurem l'episodi tràgic dels milers de soldats i oficials francesos presoners a l'illa entre els 1809 i el 1814 així com la seva història durant el segle XX: La guerra civil, els Sunyers, l'expropiació l'any 1916 de l'Estat Espanyol al seu propietari, Sebastià Feliu de Cabrera i Quadreny, l'ús militar que la salvà de ser urbanitzada i els moviments populars i ecologistes que propiciaren la creació del Parc Nacional. Direcció: Cesc Mulet Guió: Cesc Mulet, Mercè Pinyà Realització i edició: Angel Rodríguez Producció: Núria Cano, Xesca Rebassa, Montse Rodríguez Càmeres: Jaume Caldentey, Angel García Locució: Matíes Salom Música original Jaume Tugores Grafisme: Xesca Rebassa
» Joan Carles Bestard i Joanet de sa Gerra A Vides de Rondalla, Maria de la Pau Janer ens convida a reflexionar sobre l’avarícia i la insatisfacció amb la rondalla d’En Joanet de sa Gerra. Aquesta història narra les aventures d’un home i la seva família, que, moguts pel desig constant de millorar, passen de viure dins una gerra a demanar al Bon Jesús cada vegada més, fins a arribar a situacions absurdes i còmiques. Amb l’humor i la saviesa del convidat Joan Carles Bestard, aquest capítol explora com el desig insaciable de més pot afectar les relacions humanes i la felicitat. Amb una dona amb molt de caràcter i un Joanet obedient i incansable, la rondalla ens recorda que no sempre més és millor. Un episodi ple de lliçons sobre l’ambició i la importància d’apreciar el que tenim.
» Passejada per Ariany T7 - 17 En Vicenç i na Maria són a Ariany, una localitat del Pla de Mallorca, per fer una passejada circular que els permetrà descobrir la vila i bona part dels seus redols. Coneixeran un poble que ha sabut mantenir el caràcter i els costums tradicionals, envoltat de camps de conreu on encara s’hi sembren farratges i oliveres i s’hi crien ovelles i porcs. Des de l’església, els nostres presentadors arribaran a indrets destacats com sa Creu i s’Auberg, i pel Camí de la Marquesa visitaran el pou Bo i el Pou Jurà. A prop d’aquest trobaran Caterina Valriu, estudiosa de la cultura popular que els parlarà de personatges fantàstics vinculats a l’aigua, com na Maria Enganxa. Després de contemplar extensos sementers tornaran a Ariany, i des del bell mirador de l’església —amb vista a bona part de la comarca—, posaran punt final a la passejada d’avui.
EL TEMPS MIGDIA. INFORMACIÓ METEOROLÒGICA
» AMANIDA DE GARROFÓ I MOZZARELLA T9 - 869 Amanida de garrofó i mozzarella Cada dia, a IB3 Televisió, Santi Taura comparteix amb l’espectador la seva passió pel receptari tradicional balear. Avui cuinarem una amanida de llegum. La farem amb garrofó, bròquil cuit al vapor, pebres vermells torrats i un saltejat de bacó i herbes aromàtiques. Acabarem amb bocins de mozzarella. 27’38”
» LA DAMA BLANCA DE LA MOLA T1 - 9 LA DAMA BLANCA DE LA MOLA Hi ha una Història de les Balears que no s´explica a les cròniques oficials. Una història feta de llegendes i de relats entre la realitat i el misteri, però que han arraigat més la nostra cultura que molts episodis heroics. Un altre món habitat per bruixes i fantasmes, per criatures que surten des del fons d´un pou per portar-nos a l´infern o d´ànimes errants que guaitin des del cim d´una muntanya i esperin el moment perfecte per atacar. Imaginari és un recorregut per algunes de les històries més contades de les nostres Illes però que encara continuen ocultes. A la zona nord de La fortalesa de la Mola a Menorca, a l'anomenada Punta de L’Esperó, va néixer la fantasmagòrica llegenda de la Dama Blanca. Una història que va espantar durant anys els reclutes que feien guàrdies a les garites de la zona durant les fredes nits d'hivern. Joves que asseguraven escoltar els gemecs de la Dama Blanca, alguns fins i tot van dir haver-la vist i, espantats, van disparar la seva arma. La Dama Blanca és l'àlies que se li va donar a la Comtessa Rocamari, esposa de l'oficial de la Base Naval de Maó, que va ser afusellada i llançada al mar en aquells penya-segats de L'Esperó a l'inici de la Guerra Civil espanyola. La llegenda explica que la dona va agonitzar durant dies sobre les roques fins a morir i que el seu fantasma tornava a les nits per espantar els que hi eren.
Avui a Fred i Calent començarem amb una greixera de sípia amb pèsols. Na Macarena ens prepararà un pastís de mel. A Inca aprendrem com s’elabora la figatella, un embotit ancestral. Rostirem unes costelles de porc adobades amb curri i les acompanyarem d’un arròs amb verdures. Na Maria descobrirà dos plats tailandesos ben populars: un curri vermell i un mango sticky rice. Tastarem tres versions d’aperitius elaborats amb un vermut de segell illenc. En Facundo ens farà uns calamarins amb ceba. I acabarem amb una versió del clàssic tiramisú: timbal dolç de coca, formatge i vermut!
» A DINS EL PAPA FRANCESC
» SEMBRAREM TOMATIGUERES A LA SECA A COSTITX, FAREM FEINES DE CAMP A S’HORT DE CAN GUAL I CUINAREM UN PATÉ DE FE Aquesta setmana, l’amo de Can Uep, en Toni Ballador, anirà a fer una visita a una família foravilera de Costitx. Primer ajudarem el gendre a collir faves i grells. Llavors amb el sogre sembrarem toma-tigueres a la seca i farem una xerradeta per recordar els seus inicis i d’on li ve aquesta passió per la pagesia. També entrecavarem les cebes i posarem cendra abans de berenar amb família d’una bona truita de faves collides a la mateixa finca. El nostre jove pagès, en Lander, anirà ajudar als propietaris de l’hort de Can Gall a Muro amb les feines diàries. Colliran pastanagues i donaran menjar patata bullida als porcs. Ens mostraran una planta-ció d’arbres fruiters i la madona de la casa ens cuinarà allà mateix un deliciós paté de fetge de porc criat per ells. També coneixerem a un criador i enamorat dels cavalls de pura raça mallorquina a la seva finca de Sineu. Ens mostrarà el seu exemplar i l’acompanyarem fins a l’ajuntament on faran la presentació i ens convidaran anar a Fira el 1º Diumenge de Maig. A la finca de sa Vinya Llarga de Santa Gertrudis d’Eivissa, veurem com duen a terme una recuperació d'una feixa que fou arrasada per gran incendi fa uns anys. Veurem com ho fan i ens explicaran com aprofiten les restes triturades. I com cada setmana, farem gloses i dites amb el nostre mestre de mestres, en Felip Munar i Munar
» TORNA EL CONCURS DE LA DO OLI DE MALLORCA, SEMBRAREM A STA. EUGÈNIA, ANDRATX I MURO, I CUINAREM UN PLAT TÍPIC Aquesta setmana, l'amo de Can Uep!, anirà al llogaret de Ses Coves de Sta. Eugènia per ajudar un veïnat a sembrar l'hort d'estiu. També veurem les restes d'una pedrera de mares on ara té els tarongers sembrats que hem d'exsecallar i ens visitarà el president de la DO Oli de Mallorca i posarem en marxa altra vegada el concurs, esteu ben atents!!! El nostre jove pagès, en Lander, anirà fins a Muro on aprendrà a arrencar un motor de treure aigua molt antic per regar l'hort i a sembrar cacauets, i com que el pagès és glosador per ventura n'hi ha cau qualcuna de glosa. Al rebost d'aquesta setmana, el president de l'Associació Gastronòmica de Formentera ens cuinarà un plat típic de les Pitiüses, Aguiat de peix. A la Vall d'Andratx, coneixerem a un matrimoni jubilat que passa el seu temps lliure fent feines al seu hort. I com cada setmana, farem gloses i dites amb el nostre mestre de mestres, en Felip Munar i Munar.
» EN EL PROGRAMA 600, SEREM A TOTES LES ILLES, AMB EL NOSTRE 600. En aquest programa especial 600 programes i 12 anys en antena de Uep! Com anam?, l'amo en Toni Ballador, anirà a la vaqueria de Santa Catalina de Menorca per ajudar a la jove família que la regenta. Farem les feines diàries i comprarem deliciosos productes d’elaboració pròpia per menjar tot l’equip. El nostre mestre de mestres, en Felip Munar, anirà a visitar la casa pagesa de Can Miquelet de Santa Gertrudis de fruitera. Coneixerem la història de la família, la seva relació amb l’església del poble i finalment, veurem el trull i les cases que daten del segle XVII, però que se suposa que són molt més antigues. En Lander, anirà fins a Sant Llorenç d’es Cardassar per alimentar una guarda de cabres i ovelles que fan la llet per fer els diferents tipus de formatge de fet a Son Garrova: de romaní, picant, blau, sense lactosa... El nostre jove youtuber, en Miquel Montoro, anirà a visitar un experimentat apicultor de Formentera. Veurem caseres molt antigues, la cria de l’abella reina i xerrarem del gran problema que tenen amb la varroa. Finalment, brufarem els 600 programes de Uep! Com anam?, amb uns fideus de marjal cuinats per l’autentica madona de Can Uep!, na Margalida Rayó “Foradina”.
PAISATGES
» EL PLAER I LES FLORS 7 TEMPORADA Títol: El plaer i les flors Sinopsis Aquesta setmana Això és Mel vol esbrinar quin són els productes de la primavera. Les protagonistes seran les flors. Tastarem pètals caramel•litzats i recollirem flor de taronger per assecar-la i fer-ne infusions. En Tomeu i una jove estudiant de cuina empraran pètals de rosa per fer un dels plats més sensuals de la literatura: guàtleres amb xocolata i pètals de rosa. El plat de l’emblemàtic llibre “Com aigua per a Xocolata”. En Tomeu anirà també a Orient a cuinar amb en Rafel Perelló. Empraran múrgoles, un dels principals bolets de primavera, i dues verdures que a vegades oblidam que són flors: les carxofes i les colfloris. Parlarem de productes afrodisíacs amb la doctora Francisca Sastre. Ella és l’autora d’un llibre que analitza de forma científica la química de l’amor. Amb ella tastarem la “sandiagra”, una confitura de síndria que té propietats excitants. Però el producte afrodisíac per excel•lència és la xocolata. En Toni anirà a Sóller a aprendre a fer bombons i a conèixer la història xocolatera de la Vall. A Sóller hi va arribar haver cinc fàbriques de tabletes de xocolata. I acabarem el dia al Jumeirah Port Sóller. En aquest luxós hotel ens deixarem endur pel plaer d’una fruita de primavera: la taronja. Cuinarem una amanida on aquesta és la protagonista i faran un còctel que també l’incorpora. Aquesta setmana a Això és mel: El plaer i les flors. Duració
» DOLÇOS T5 - 3
BALEARS DES DE L'AIRE. EXTRA
» Bunyola, Santa Maria i Marratxí
PÍNDOLES CUINA AMB SANTI TAURA
» TOMÀTIGUES